Joulu on vielä niin lähellä, että on helppo muistella sitä.  Mun ihmetykseksi joulukortit ovat yllättävän hyvin säilyttäneet suosionsa. Luulin, että textiviestit, facebookit, blogit  ja muut modernit methodit olisivat syrjäyttäneet kortit.  Ja vaikka kuinka olisi halvalla ostanut joulukortit syyskuun lopulla perinteisiltä Salon syysmarkkinoilta niin, kun paljon lähettää kyllä sekin touhu maksa.

Mulla on joulutervehdyksissä oma, itsekehitetty tapa.  Ilmoitan tervehdykset vain kasvotusten ja suusanallisesti.  Olen jakanut tervehdykset viiteen eri arvoluokkaan.  Paras on viiden pisteen joulutervehdys, joka on

armorikasta joulua

Tervehdyksen saa toivottaa vain viidelle henkilölle vuodessa.

Seuraavat ovat

4 pistettä; siunauksellista joulua

3 pistettä; rauhallista joulua

2 pistettä; joulu iloa

1 piste; hyvää joulua

Joulutervehdys on aina henkilökohtainen.  Lisäksi se voidaan käsittää suhteelliseksi tai absoluuttiseksi.  Tuttujen keskuudessa alkaa jo ensimmäisestä adventista veikkaus, ketkä mahdollisesti saavat tänä vuonna  Matti Määltä 5 pisteen joulutervehdyksen, kohdistuuko mahdollisesti minuun vai pitääkö tyytyä vähempään.  Saamaansa joulutervehdykseen voi vaikuttaa. Kaikki vuoden aikana tehdyt hyvät työt nostavat tervehdyksen kategoriaa.  Esitetyt mökkikutsut ja tarjotut konjakit palkitaan ennen joulua.

Voi sitä ilon ilmettä kun kadulla tavatessamme tuttu huomaa, että edellisen vuoden 2:n pisteen joulutrvehdys on muuttunut 3:n pisteen tervehdykseksi. Joskus sattuu myös tilanteita, että joku joka on minua kaltoin kohdellut vuoden aikana ei kestä tapaamistamme vaan siirtyy kadun toiselle puolelle.  Miksi pilata joulu, jos tervehdys on pudonnut jopa kaksi pistettä.

Vaikka menetelmä on tasapuolinen, niin on se myös ankara.  Pitää jaksaa vuoden mittaan olla joka sukujuhlissä skarppina minua kohtaan, jottei joulu mene pilalle.  Minulta menetelmä vaatii ystävien jatkuvaa seurantaa. Mutta niinhän se on, että jokainen saa elämässään ansioidensa mukaan.

Siunauksellista talven jatkoa ja hyvää alkavaa kevättä kaikille.

Tarjotuilla olueilla voi vaikuttaa joulutervehdykseen.