Tasa-arvoa kotitöissä

 

Siivouksesta: Pääsääntöni on, että se joka sotkee, niin hän myös siivoaa. Lisäksi noudatan sääntöä, että se siivoaa, jonka hermo sekaisuudesta pettää. (Tosin kun toisen osapuolen hermo pettää niin kyllä siinä tunnelmassa äkkiä menee hommaan avuksi). Varmaankin nuoret miehet siivoavat kotonaan enemmän kuin ikäiseni, mutta suosittelen kaikille miehille siivoamista. Ensinnäkin siivous kummasti a...vartaa mitä kotona on. Toiseksi miehet ovat voimakkaampia ja pidempiä kuin naiset joten raskaitten ja korkeitten kohteiden siivoaminen on helpompaa. Kolmanneksi tulee havainneeksi, miksi jokin on niin kuin on. Kun yhden vuoden siivoaa ja lehtipinossa on sama vanha lehti päällimmäisenä niin kysyy miksi näin.

Miehet motivoituu siivoamiseen kun on käytössä modernit koneeet ja niiden on oltava helposti esilleotettavissa. Itse rakastan pientä höyrykonetta. Se on melkein aina valmiina tiskipöydällä. Kun toimin omaishoitajana otan hyvin usein höyrykoneen mukaani työkohteeseen - aina WC:tä siivotessa, helppoa ja lopputulos perfekt.

Itse olen päässyt seuraamaan siivoamista työskennellessäni turvapaikanhakijoiden parissa. Paljon riippui kulttuurista. Yleensä oma huone siivottiin hyvin, mutta jo yhteisten tilojen kanssa oli vaikeuksia. Pahin mitä voi tarjota oli miehille yhteisten WC-tilojen siivoaminen. Ainoan pokkeuksen tekivät angolalaiset nuoret miehet, jotka kumisaappaat jalassa siivosivat saniteettitilat. Miehet kertoivat olleensa lapsisotilaita, ja että vanhemmat miehet korostivat aina sodassa hygienian merkitystä. (angolalaiset ovat kristittyjä).

Kyllä sai pää punaisena huutaa, kun ympärillä on melkein sata bulgaarialaista tummaa miestä, eikä kukaan suostu siivoamaan. Asiassa päästiin eteenpäin vain sillä, että vein kotoa höyrykoneen, tähän miehet tarttuivat. Kyllä kokemukset vaikuttivat omaan katsantokantaani. Vaikka en olekaan mikään himosiivoaja - päinvastoin, niin siivoaminen tuntuu jotenkin luonnolliselta ja siivoamiseen menee yllätttävän vähän aikaa.