Kalenteriin kolmetoista kuukautta.

Ajanlaskumme perustuu taivaankappaleiden liikkeisiin.  Viikon pituus syntyy kuusta ja vuosi auringosta.  Olen usein miettinyt, miten perustellaan, että vuodessa on 12 kuukautta. Eipä ole tätä minulle selvitetty, mutta ounastelen, että se johtuu siitä, että maapalloon jotenkin vaikuttaa ne 12 tähtitaivaan tähteä, jotka ovat horoskoopeissa, ja muinaisilla tähtitieteilijöillä on ollun niin paljon vaikutusvaltaa, että kalenterintekijä on sisällyttänyt kalenteriin 12 kk.

 

Niin tai näin, nykyinen tietotekniikka sallisi vuoden, jossa olisi 13 kuukautta.

Kuukaudet olisivat tammi, helmi, maalis, huhti, touko, kesä, heinä, loma, elo, syys, loka, marras ja joulukuu.  Kuukauden ensimmäinen päivä olisi aina sunnuntai ja kuukauden kesto 4 viikkoa.  Kuinka helppoa olisi muistaa päivät, aina samalla paikalla.  Esim. vappu olisi aina sunnuntai, itsenäisyyspäivä olisi aina perjantai.  Uudenvuoden aatto 28.12 olisi aina lauantai, koska olisi kuukauden viimeinen päivä. Pääsiäinen olisi aina samalla paikalla su 22.3 ja 23.3 koska pääsiäisen paikka on seuraavan täydenkuun sunnuntai kevätpäiväntasauksen jälkeen. Joulua olisi hieman fixattava siten, että aatto olisi la 21.12.  Tämä onkin oikeampi aika, koska silloin on vuoden lyhin päivä. Henkilökohtainen uhraus tietenkin on se, että hääpäivä osuu aina torstaille 5.12, mutta yksilön on uhrauduttava suurille kokonaisuuksille.

 

28 x 13 = 364 ja vuodessa on 365 päivää.  Ongelma ratkaistaan tietoteknisesti.  Muodostetaan ns. nollapäivä.  28.12 on lauantai, seuraava päivä on nollapäivä ja 1.1.on sunnuntai.  Muistan kun oli millenium, maailman piti loppua kun 1999 muuttui 2000:ksi.  Eipä loppunut. Lentokoneet eivät pudonneet.  Tosiasia on, että ihmiset juhlivat raketteineen ja kuohujuomineen niin raskaasti, etteivät edes huomaa, että välissä on nollapäivä. Kun juhlinta alkaa lauantaina, niin pian onkin jo sunnuntai ilta ja elämä jatkuu uutena vuotena.

Toisen poikkeuksen muodostaa karkauspäivä, mutta  se hoidetaan vuodenvaihteessa kahdella nollapäivällä. Pidetään vaan pidemmät pippalot. 

Haittaa tästä syntyy kalenterintekijöille, koska yksi kalenteri olisi voimassa 4 vuotta.  Minulle tästä syntyisi säästöä, koska nykysysteemillä postiluukusta tipahtaa joka vuosi sotaveteraanien, sotainvaliidien, sotaorpojen, sotaleskien, Lotta-Swärdin perinneyhdistyksen ym. kalenterit yhdessä tilillepanokortin kanssa.  Vaikka olen laittanut kalenterit kallisarvoiseen vitriiniini niitä tarvitsematta, olen maksanut niistä 9,90 € kappaleelta.  Tulevaisuudessa maksaisin ko. summan  vain joka neljäs vuosi.

Joku viisas on sanonut, että hinduilla olisi ollut käytössä 13 kk:n kalenteri.  En tiedä, mikä kalenteri oli rakkaan appeni mielessä  - ehkä mayjojen tai atzteekkien - kun hän ennen avioliittoamme kulmat kurtussa selaili Helsingin Yliopiston almanakkaa, ja hoki hokemistaan jotakin yhdeksästä kuukaudesta.  Lopulta hän loi alistuneen katseen meihin nuoriin ja rukousilmein kysyi; "sopisiko hääpäiväksi 5.12 kun on pitkät pyhät?"  No, mikä ettei sopinut.

 

13 kk:n kalenteri takaisi sen, ettei tarvitsisi lumihangella grillata.