PRESIDENTINVAALIT

 

Kun perustuslakia muutettiin, syntyi mielestäni ihmeellinen tilanne siinä mielessä, että ensimmäisen kauden istuva presidentti joutuu jonkun puolueen ennakkoäänestykseen tai ison kansalaisryhmän julkituomaksi uudelleen valintaa varten. Esimerkiksi kuusi vuotta sitten Tarja Halonen nostettiin demarien ehdokkaaksi, vaikka tullessaan presidentiksi pressa yleensä antaa jäsenkirjansa pois.

Järjestelmän pitäisi olla sellainen, että ensimmäisen kauden istuva presidentti olisi automaattisesti ehdokas pelkällä ilmoittautumisella vaaleihin.( Esim. olympialaisten yleisurheilussa edellinen voittaja voi osallistua ilmoittautumalla ilman karsintoja). Hommatkoon vaalirahansa mistä saa.

Tällä järjestelmällä kuusivuotta sitten ehdokkaita olisivat olleet mm: Matti Vanhanen kesk, Sauli Niinistö kok, Paavo Lipponen sdp, Tarja Halonen istuva presidentt, plus muut. Äänestystulosolisi oleellisesti muuttunut.

Jotenkin tuntuu, että 2012 vaaleissa on vähän jälimakua Lipposen suhteen. Lipposen aika olisi ollut kuusi vuotta sitten kokeilla mahdollisuuksia myös Halosta vastaan.

Vuonna 2018 nyt valittava presidentti - esimerkiksi Sauli - joutuisi siis kilpailemaan äänistä myös kokoomuslaisen ehdokkaan kanssa. Sauli voisi olla kansanliikkeen ehdokas jos kokoomuksella olisi oma ehdokas.

 
 
 
 

Verotuksesta

 

Kun on menossa presidentin vaalit, niin politiikka kukoistaa... ja toisaalta politiikkaa on vaikea tehdä konkreetisella tasolla ennen kuin presidentti on valittu.

Kun tähän vielä vielä lisätään valtiontalouden heikko tila niin kansanedustajien päätöksenteko verojen ja leikkausten suhteen on hakusessa.

Jotta voisin käytännön elämässä helpottaa kansanedustajien ja ministerien tehtävää, ehdotan verojen suhteen seuraavaa:
1. Pidetään veroprosentti ennallaan - esim. 33% tuloista.
2. Veroittaja veisi tästä kolmanneksen - siis 11%- ja hoitaisi sillä momentit, joille rahaa ei riittäisi.
3. Verotettava maksaisi kuukausittain - siis 22%- itse haluamansa ministeriön alaisuuteen.
Verotettava voisi maksaa esim. 500 € koulutukseen, 350€ teiden kunnostukseen jne.

Tämä järjestelmä aikaansaisi sen, että kansalaiset maksaisivat mielellään, kun rahat menevät kohteeseen, jonka itse kokee tärkeäksi. Lisäksi ministeriöiden olisi tehostettava toimiaan, koska milloinka ei tietäisi paljonko rahaa on tulossa seuraavassa kuukaudessa.

Kohta tulisi ministerin kasvot telkkariin maksettuun mainokseen:
"Kansalainen maksa tässä kuussa verosi ministeriömme tilille. Teemme arvokasta työtä koko kansan parhaaksi, mutta hankkeiltamme puuttuu niin ja niin monta miljoonaa".

AITOA KILPAILUA MINISTERIÖIDEN VÄLILLE..