Matkaa kotoamme hautausmaalle on noin 3,5 km, ja usein juhlapyhinä kävelin vaimoni kanssa haudoille muistelemaan vainajia.

Matkalla turistiin niitä, näitä mutta vähän ennen hautausmaata alkoi keskenämme jupina siitä kuinka nykyihmiset saapuvat 40.000 €:n city-maasturilla haudoille ja sytyttävät euron muovikynttilän muistoksi.  Tämäkö euron kynttilä on tarpeeksi arvokas niiden ihmisten haudalle, jotka ovat mahdollistaneet jälkipolvelle city-maasturin.

 Kun kukat oli asetettu vaasiin tai kynttilät sytytetty alkoi syynääminen, keneltä mahdollisesti hautamuistot puuttuivat, ehdotettiin, että seuraavalla kerralla kirjoitetaan kynttilään oma nimi, jotta muut haudallakävijät tietävät, että me olemme niitä parempia surijoita. Kylmään aikaan juotiin terästetyt glögit haudalla ja vaimoni lauloi korkealta ja kovaa; maa on niin kaunis.

Kun kävelimme kotiin, niin alkumatkasta tutkailimme vanhoja hautoja.  Vanhoissa haudoissa oli monessa ilmoitettu myös vainajan titteli kuten maanviljelysneuvos tai rovasti jne.  Aloimme keskustella siitä, miksei hautakivessä ole muuta informaatiota kuin nimi, syntymä- ja kuolinaika. Ja niin kehittelemme ajatusta eteenpäin.

Tulevaisuuden hautakivessä pitäisi olla puhelimen ja tietsikan kaltainen näyttö ja kiven sisällä älypuhelin.  Kun sukulaiset ( tai muut, kuten tuttavat) tietävät kiven puhelinnumeron ja salasanan he voivat lähettää kiveen viestin, joka näkyy kiven ruudulla.  Kiveen voisi ilmestyä esim. teksti; rakkaan appeni kuolinpäivää muistaen, Matti Mää.  Jouluna olisi helppoa, kun ruudulta näkyisi heti ketkä sukulaisista ovat lähettäneet muistoviestin ja ketkä vielä näpyttelevät tekstiään.  Ja kun aikaa olisi niin voisi vainajasta kirjoittaa vähän pitemmän tarinan, joka aikansa pyörisi kivessä. Tekstinä voisi olla esimerkiksi, kuinka joku poliitikko on voimiansa säästämättä ponnistellut kansalaisten hyväksi yrittäen korottaa palkkoja ja laskea veroja ja kuinka esimerkiksi Pohjois-Korean johtajan aikaansaannokset ovat lasten leikkiä verrattuna tähän poliittiseen vainajaan.

Tekniikkaa pitäisi kehittää siten, että kaikenlainen roska- ja herjausposti voitaisiin estää hautakivistä. (Ne voitaisiin jättää blogeille ja facebookkiin). Olisihan mahdollista, että jälkeläiset, jotka ovat jääneet perinnöttömiksi lähettäisivät ei niin mieluisia viestejä.  Samoin pitää kiven numerot ja salasanat pitää suojassa.  Mitä tapahtuisikaan, jos eronneet katkerat ex-puolisot saisivat koodit; voit vain arvata viestien luonteen. 

Kyllä haudoilla käynti lisääntyisi, kun  ihmiset kulkisivat katselemassa, mitä hautakivissä vainajista kerrotaan.  Lisäksi luonnonsuojelijat riemuitsisivat kun city-maasturien omistajat eivät veisi kynttilöitään hauoille vaan näpyttelisivät viestinsä kotoa.

Ja kun kehitys kehittyisi, niin mekin voisimme ottaa glögit kotona ja lähettää ruuulle videon, jossa vaimoni laulaa; kiitävi aika, vierähtääpi vuodet.

.

Hautakiviin pitää saada lisäinformaatiota.  Muistokynttiät voi polttaa patiolle rakennetussa muistomerkissä.